Sunday, April 5, 2009

pencuri yg serba kureng...


Ak dah luper bila, but around last week or last two weeks, aku tertengok rancangan yg ak xsuke tgok.. ape ntah tajuknyer.. lagpon dah berzaman citer nie.. sajer nak ungkit balik..... Yes, tertengok, pada yang kurang mahir bahasa Melayu/Malaysia maksudnya ak tidak sengaja tengok... .... Not interested to elaborate more on that topic, bodoh-bodod pun aku dapat satu info berguna dari saner... hhrmmm… kita boleh belajar sumthing dari mana-mana, even dari perhatikan orang giler di station bas.... Right?

While they interviewing some high rank police officer, ak dapat satu info menarik.,...


These 3 elements musti ader to invent a crime case....
  1. Peluang utk orang jahat bertindak. (Opportunity)
  2. Kemahuan dari pihak org jahat untuk buat jenayah. (Intention)
  3. Keupayaan dr segi kelengkapan dan pengetahuan dari orang jahat untuk laksanakan jenayah. (Ability)

Basically, maksudnya if we manage to reduce any of this 3 factors, kiter boleh kurangkan kadar jenayah. Damn true..... huhuhuhuh

So, ak personally rasa kerajaan Malaysia, police atau masyarakat kite sendiri berjaya kurangkan factor nombor 3 tu dengan jayanya.... Sebab ak rasa penjenayah kita rata-ratanya memang bangang…!

Ingat kes Botak Chin? Kalimutu?

Semuanya mati kena tembak police selepas gerakan memburu dijalankan dengan intensive dan sedikit tipu helah dari police with newspaper assistant.....

Recent weeks also prove penjenayah kita sedikit kurang ilmu dan hampir tiada otak.... kalo ader pon samer mcm otak burung unta ( otaknyer lebih kcik dari matenyer, ehehhehe)Atau lebih adil dikatakan kurang creative. ..Ada ke patut asyik ‘serang’ ATM machine.

Ak dah malas nak search lagi, maybe there are more than 4 cases in dat month....

Come on, in one whole month 4 similar cases within Klang Valley sahaja. The best thing is, only the 1st attempt sahaja yang membuahkan hasil. Lagi tiga tu semuanya gagal. (Some news feed reported all 4 failed, some said yang di Kepong tu berjaya larikan duiit, nevermind, even 25% still consider gagal dalam exam). Yang 7 June tu lagi menarik, perompak tu siap curi lorry dulu, then planning nak gunakan lorry tu to pull the ATM machine, but security guard datang sergah mereka then they flew away dan tinggalkan lorry disana. Hahahahha…. Badut sarkas.....

To all robber and theft around Malaysia, seriously deep in my heart I believe you guys can do much better than that… Remember, Malaysia Boleh…! dan teruskan usaha kearah perombak yang Cemerlang, Gemilang dan Terbilang.

Bodoh…! P berniaga nasi lemak, keropok lekor atau air kelapa campur gula tepi jalan lagi snang la dari pecah ATM machine.... Untung-untung sambil niaga tu boleh dapat awek yang comel-comel, perempuan sekarang suka businessman.....keskeskes

amek phD dulu laa kalo nak jadi successful robber.. hahahah


>i hav no interesting topic 'bout myself to share wit u all.. pasal pencuri yg bengap ni pon jadi laa yek.. =p<

1 comment: