Sunday, February 1, 2009

MENUJU PUNCAK!!!!


Lagi 3 km cik non.. manor den nak korek sisa2 tenaga nie haa.. den dah xlarat dah.. nosib baik den bw choc cadbury.. buley laa bouwie den tenaga cket... abg tu cakap lpas nie lagi thrill.. curam bukan 90 degree.. tanah berair, batang kayu belumut.. dts y namenyer g.belumut.. nak tgok sejauh maner belumutnyer gunung nie.. nant den tunjukkan k.. den nak berehat dulu.. sonang jer den rehat.. capture gambar 2,3 kali, ilang laa pnat nie.. heheh

tongkat tu penting time pendakian.. support balancing badan kiter.. xcayer?? hhmm.. lantak p ekau laa.. hahaha.. nie, abg tu yg cakap.. tp memg btul pon.. xgune tongkat mam lagi penat laaaa.. hehe

nie laa kasut yg den gune tuk daki.. mahal kot... 89.90 divide 10.. heheheh.. kasut org tua2 wat toreh getah.. jadi laa..
dah pengerusi yg syorkan pkai kasut nie.. ak pkai je laa..
dah abes pakai, buang jelaa.. hehhe

nampak x batg2 pokok tu.. kan mcm belumut2.. ak nk pegang pon goli.. berlendir.. naseb menyebelahi kami coz sepanjang pendakian, cuaca teduh jek.. biler lpas dari checkpoin 2, memg terasa laa kesejukkan nyer.. mcm dalam aircond kot.. huhu

huhuhu.. belumut giler kan?? tulaa, i've said b4.. u all xmau cayer..mcm lumut dalam air tu..

klao dah belumut nie, maknenyer kami hampir smp laa ke puncak nyer.. hihihihi.. xsabar rasernyer nak abeskan citer nie.. pnat citer tau..


nampak x batu tu?? tu maknenyer dah semakin hampir sangat laa ngan puncak.. ak nie kire top 5 gak laa yg smp puncak.. kalo ak dok blakang, ak raser lagi down... dats y ak slalu jd org depan.. hehe

ooooyyeeaahhh!!! alhamdulillah.. finally, kami smp gak.. tp xpuncak lagi selagi lom naik batu blakang kami nie.. heheh


hehehhe.. c... ak raser dekat sgt ngan langit.. memg cantik pemandangan dari puncak.. subhaanaallah...

bergambar... bergambar.. n bergambar....

kami memg suke bergambar..

bertambah lagi manusia nyer.. hhehe

beautiful scenery.. smp jer kat puncak.. ak raser puas sgt.. tp.. ak n komeli dah tekad.. memg kami xmau p experd ke kinabalu.. bukan bidang kami.. heheh\
rest2... kami makan roti jer kat puncak.... try laa cari d maner den tersentil.. hehehe... luper lak nak habaq.. should be kami xley lepak leamer kat puncak, tp, kami tunggu bobby.. bob tercicir kat belakang.. 1 jam lebey gak laa tunggu dye.. naper laa kamu sumer tinggalkan bob.. cian dye.. hheeii...\


dats all for now.. las but not least.. wassalam..

p/s= mebi rest sat for 1 week coz whole week full ngn test.. hehe.. k salam..

ADVENTURE BEGINS HERE...............

730.. Sumer peralatan khemah n masak kami dah kemas.. kul 8 start mendaki.. huhu.. berdebar2 rasernyer.. b4 nie pnh daki bukit jer.. nie kire 1st time laa gak ak daki gunung.. dahlaa stamina kureng.. maner xnyer, org jog, ak memonteng.. bukan sengajaer nak memontengkan diri, tp.. keadaan aki ak yg xbrape nak ok lagi..

ak, gombak n komeli mengetuai sesi warm up bagi mengelakkan sebarang kekejangan berlaku.. hehe(ayat nak skema).......

1,2,,3......8..... angkat kaki kanan goyang2.. hehehe...

bgus, adek2 nie,,.. ak wat mcm maner pon diorg tetp ikut.. hehhe..
malu mcik, nyah.. ekekekkek=D

kami dah pon selamat slmat smp d pintu gerbang gunung belumut.. hehehe.. baru pinti gerbang.. peluh pon segan2 nak kua lagik.. kan ak dah kater, kami nie memg fotogenik.. suker bergambar.. keskes=D... yg dak alip tu, bereng pkai suar tight, nak p daki pon pkai suar tight gak ker?? adeih.. fenin kpale ngan mamat sorang nie..huhuh
finally.. smp gak kami d check point pertama.. makan maser 1 jam gak laa... luper nak habaq kat kamu yang gunung nie tinggi nyer 1 km aras laut.. tp kalo daki, jaraknyer adalah 6 km p, n 6 km balik.. kire.. sum up = 12 km.. waaaaaaaahhhhhh... nak termuntah ak dengar..
otw p check poin xlaa adventure sgt.. juz pnat jer..nie.. mamat ank mama nie dah injurd.. actually bukan injurd juz kne gigit pacat jek.. hehehe.. kecoh laa lu bob..


kami meneruskan pendakian kami.. lepas dari checkpoint pertama, jalan dah agak mencabar.. dah nampak curam2 yg ader.. dan ak plak dah pasang niat xmau p g.kinabalu.. baru pasang niat.. niat nak p kk tu still ader lagik.. kiter tgok dulu mcm maner lpas nie..

ak dah xley nak senyum nie.. punyer laaa pnat.. huhuhu... dah laa curam 90 degree.. tali xder plak tu.. lutut ak dah mule longgar dah nie.. adeih=/.. klao mcm nie laa.. memg tobatlaa xmau p.. huhu

"abg yg kat blakang tu.. jauh lagi ker??" sy dah mcm nak pitam nie..
hhehe
budak bju merah nie pon nak interframe.. baik budak nie.. dye laa yg tolong bwkan beg ak.. xlarat weh nak bw smp ke puncak.. nnat ak upah laaa dye pape.. huhu..

patutlaa bag tu xjawab.. trang tang..tang.. dah tertulis.. lagi 3 km.. wallaande!!! tgok je ;aa muke ak tu,,.. dah mcm udang kne bakar.. nak senyum pon dah xtau lagik.. adeih.. mummy.. tulun..

tulun... ader sesaper nak dukung kan cik y x??
dye xlaa berat sgt.. 55 kg jer..