Saturday, April 11, 2009

....KUKU... dah mcm kuku mak lampir...


huhuhu.. kuku saper laa nie.. sebijik mcm mak lampir.. ko tau x waheda, hukum bela kuku panjang nie.. 1 jari kuku yg panjang, ibarat ko ternak sekandang babi tau... then dau tau, naper still nak simpan kuku tu?? eee... rosak akidah anak draa sorang nie...


waheda="tau sumer tu..
tp, ntah laa.. tringin nak nek bela panjang...
hehehe.. cukup maser nant den potg laaa.. lgpon belah kiri, ukan belah kanan...." sekali nie je... huhu"

ADAB2 POTONG KUKU.. KORANG TAU X??
a) kalo potg kuku tangan, dimulai ngan jari telunjuk tgn kanan jari tengah dan las skali jari ibu tgan kanan..
tuk kiri plak, mcm td gak, jari telunjuk, tengah dan akir sekali jari ibu kiri...

b) tuk jari kaki plak, dimulai ngan jari kelingking kanan sehingga ke ibu jari kanan dan dimulai jari ibu kiri dan seterusnya berakir di jari kelinking kiri...



nak potong kuku plak, jgn laa main tibai jek ari aper nak potong..
nie adalah keistimewaan n kekurangan kalo potong xikut ari yg disunnahkan..

sabtu- mempusakai penyakit akilah (penyakit kuat makan..huhu)

ahad - hilang berkat

isnin- org yg mempusakai alim fadhil(org yg berilmu n mempunyai kelebihan)

selasa-mempusakai kebinasaan

rabu-mempusakai jahat perangai

khamis-mempusakai kaya

jumaat- mempusakai ilmu dan lemah lembut...


huhuhuhu..
lepas bace nie, nak entam potong kuku sebarangan ari x??

huhuhuhu..

seram plak lpas bace artikal tentang kuku n.. huhu

sayng laa plak nak potong kuku jari kiri nie.. hukhuk...

addition


Jangan simpan kuku panjang walaupun hanya 1 mm atau pun hanya jari kelingking.

Bagi orang Islam adalah tidak sesuai berkuku panjang atas apa alasan sekalipun kerana ia tidak membayangkan kesucian dan ia juga bukan budaya kita apatah lagi menggunakan tangan untuk beristinjak.

Orang Melayu yang berkuku panjang biasanya mempunyai anak yang bodoh atau pun degil dan suka melepak sebab diberi makan bahan kotor yang berada di kuku jari emaknya semasa menyediakan makanan seperti memerah santan kelapa, buat cokodok pisang, uli tepong, dll. Apa ilmu pun yang di ajar pun tak akan boleh diterima masuk ke dalam kepala. Percayalah.

Pasal tabiat berkuku panjang inilah yang membuatkan orang Melayu mundur dan tidak berjaya. Syarikat Melayu yang bangkrap dan rugi teruk adalah kerana mempunyai pekerja dan pemilik yang berkuku panjang.

Untuk yang bujang beringatlah. Kalau hendak cari pasangan dan hendak anak yang pandai dan mendengar kata pilihlah wanita atau lelaki yang sentiasa berkuku pendek. Insya-Allah.

And additional info, kuku panjang mempunyai sejenis kuman seperti yang terdapat dalam najis manusia, iaitu E-Coli. Kuman tersebut tidak akan hilang walaupun kita mencuci tangan dengan sabun. Oleh itu, sentiasalah berkuku pendek untuk kesihatan dan kebersihan diri sendiri


Nasihat Nabi Muhammad Saw. kepada Saidina Ali kw. sesudah Saidina Ali berkahwin dengan Siti Fatimah iaitu anakanda kesayangan Nabi Muhammad Saw.

Nabi Saw. berpesan kepada Saidina Ali iaitu kalau memakai cincin pakailah di jari

1] jari manis
2] jari kelingking (anak jari)


dan jangan memakai pada jari
1] jari tengah
2] jari telunjuk

Nabi Muhammad saw. melarang kerana memakai cincin pada jari telunjuk dan jari tengah adalah meniru cara berhias kaum yang dilaknat oleh Allah iaitu kaum yang derhaka di zaman Nabi Lut a.s.
Perhatian : Cara memakai cincin adalah termasuk lelaki ataupun perempuan.

p/s: saudara dan saudari, sila nasihatkan kawan-kawan dan juga saudara-mara ataupun anak-anak tentang kaedah yang betul untuk berhias di dalam syariat Islam, kalau tidak sia-sia saja kita mendapat laknat dari Allah Swt. Nabi saw.memakai cincin dan kalau kita memakai cincin dengan niat
mengikut sunnah Nabi saw. dapatlah kita pahala.
Wallahu a'lam Wassa


alamak... dah laa selalu pkai cincin kat jari tengah.. den baru tau... huhuhuhuhu....

Sunday, April 5, 2009

am i over???

huhuhu... adakah pak lah rebah dsebabkan 'tun'?? hhmm.. i dun think so..
Banyak khabar angin yg mengatakan konon-kononnya Pak Lah x akan letak jawatan, beliau akan cari jalan untuk kekal sebagai prime minister walaupun terpaksa melepaskan jawatan presiden UMNO nampaknya meleset.

Ak xmaek port sgt debat kenapa Pak Lah trpaksa ‘bersara’ awal dan ape agaknyer yang Najib boleh berikan kepada Malaysia.... Pastinya ramai blogger yang penuh confident campak pandangan mrk... Instead ak cume nak ucapkn terima kasih dan cuba listkan apa ‘jasa’ Pak Lah kepada Malaysia selama beliau jadi perdana menteri.


1. Makna Baru Kepada Perkataan Tidor.


Jika dulu kite akan bayangkan tidor hanyalah di atas katil, sambil peluk bantal. Tapi Pak Lah telah mengubah persepsi itu kepada duduk sambil menongkat pipi sebagai tidor yg sebenar..... Mungkin ramai juga boss-boss yang meniru aksi ini sambil dengar presentation anak buah or masa dalam meeting yang boring... begitu juge student2.. kalo lecturer tu membosankan, pasti ader sorang dua akan meniru aksi nie.. xcaye, kerat jari den.. hehe ..Kalau b4 ni kite akn rasa malu or bersalah, tapi semenjak Pak Lah jadi perdana menteri, tindakan tidor dalam majlis bukan lagi perkara yang memalukan.... > jahat tol saper yg candid gambar paklah<>


2. Blogger Bertambah Creative
.

Dek kerana banyak sangat kutukan yang ingin dilemparkan kepada Pak Lah, blogger-blogger Malaysia masa zaman Pak Lah bertambah creative... Ramai yang belajar Photoshop semata-mata nak ‘lucukan’ gambar Pak Lah..... Jadi kita patut ucapkan jutaan terima kasih kepada Pak Lah krn menggalakkan industry blogging di Malaysia... except me.. ak xpnah m'edit muke org lain.. senakal nakal ak, ak xpnah wat gini.. lagi2 kat pemimpin negeri yg ak hormati..


3. Hubungan Keluarga Sangat Penting.


Masa zmn Dr. M kite tidak dapat lihat sangat hubungan beliau dengan family....Ttp pada zaman Pak Lah memang jelas dan nyata beliau sangat mementingkan nilai kekeluargaan..... Hubungan erat beliau dengan anak menantu menjadikan bukan sahaja anak menantu diangkat sebagai pemimpin politik, tetapi kawan-kawan anak menantu pun dapat tempias kekayaan negara..... Sifat kebapaan beliau patut dicontohi oleh semua kaum bapa di Malaysia....


4. Menguatkan Pihak Pembangkang Parlimen
.

Tidak boleh tidak kita mesti berikan credit kepada Pak Lah kerana somehow Pak Lah telah berjaya mengukuhkan parti pembangkang di Parlimen Malaysia.... Kita sebagai rakyat kini boleh mengharapkan at least kehadiran penuh wakil rakyat BN di parlimen coz kalau ramai yang tidak hadir kemungkinan BN kalah masa mengundi apa-apa usul....



5. Kahwin Baru
.

Kehilangan isteri tercinta semestinya menyedihkan Pak Lah....Ak xmau lagsung nak sentuh kisah itu, cuma aku percaya tindakan Pak Lah kahwin sekali lagi mungkin telah memberikan sedikit semangat kepada duda-duda di Malaysia untuk kahwin baru selepas kehilangan isteri, kan? kan?? hehehe...Kalau ader yang buat kajian mesti lepas Pak Lah kahwin sekali lagi jumlah pendaftaran duda berkahwin pun meningkat…


Ok, cukup lah kot. Intention ak sekadar nak buat lawak sahaja. ...Aku tahu selain dari benda-benda tak penting dan lucu diatas banyak lagi jasa Pak Lah kepada negara.... Switch to serious mode, jasa-jasa sebenar Pak Lah pada pandangan mata aku:

1. Melangsaikan ’hutan piutang’ Dr. M.
2. Membangunkan beberapa wilayah koridor di setiap bucu negara.
3. Cubaan berani memperbetulkan sistem kehakiman.
4. Cubaan membenteras industri rasuah.
5. Menitikberatkan sektor pendidikan (elaun khas guru, mansuh yuran peperiksaan, bajet besar untuk biasiswa, etc.).
6. Bertindak bijak masa masalah ekonomi, at least kita tak seteruk negara-negara lain.
7. Kebebasan berpolitik compare to zaman Dr. M. (at least ketua pembangkang boleh berdebat live di national TV).
8. menaik tarafkan org melayu yg dahulunyer d tempatkan d kaw2 ceruk..
9. menaikkan gaji kakitangan awam sebanyak 25%...

… dan ak percaya ada banyak lagi jasa-jasa Pak Lah yang ak tidak tahu.

terlalu baik sgt pon xley, terlalu jahat sgt pon xley.. then how???

ak syg pak lah lebey dari dr. M.. pak lah terlalu baik smp org lain amek kesempatan...

ak tabik spring kat paklah... tttooiinnkkk!!! ttooiinnkk!!!!! hehhe... luv u..

( aper yg ko bebelkan tu y, p masuk tdo.. already 230 am lor)..k.. nytez... tatata

pencuri yg serba kureng...


Ak dah luper bila, but around last week or last two weeks, aku tertengok rancangan yg ak xsuke tgok.. ape ntah tajuknyer.. lagpon dah berzaman citer nie.. sajer nak ungkit balik..... Yes, tertengok, pada yang kurang mahir bahasa Melayu/Malaysia maksudnya ak tidak sengaja tengok... .... Not interested to elaborate more on that topic, bodoh-bodod pun aku dapat satu info berguna dari saner... hhrmmm… kita boleh belajar sumthing dari mana-mana, even dari perhatikan orang giler di station bas.... Right?

While they interviewing some high rank police officer, ak dapat satu info menarik.,...


These 3 elements musti ader to invent a crime case....
  1. Peluang utk orang jahat bertindak. (Opportunity)
  2. Kemahuan dari pihak org jahat untuk buat jenayah. (Intention)
  3. Keupayaan dr segi kelengkapan dan pengetahuan dari orang jahat untuk laksanakan jenayah. (Ability)

Basically, maksudnya if we manage to reduce any of this 3 factors, kiter boleh kurangkan kadar jenayah. Damn true..... huhuhuhuh

So, ak personally rasa kerajaan Malaysia, police atau masyarakat kite sendiri berjaya kurangkan factor nombor 3 tu dengan jayanya.... Sebab ak rasa penjenayah kita rata-ratanya memang bangang…!

Ingat kes Botak Chin? Kalimutu?

Semuanya mati kena tembak police selepas gerakan memburu dijalankan dengan intensive dan sedikit tipu helah dari police with newspaper assistant.....

Recent weeks also prove penjenayah kita sedikit kurang ilmu dan hampir tiada otak.... kalo ader pon samer mcm otak burung unta ( otaknyer lebih kcik dari matenyer, ehehhehe)Atau lebih adil dikatakan kurang creative. ..Ada ke patut asyik ‘serang’ ATM machine.

Ak dah malas nak search lagi, maybe there are more than 4 cases in dat month....

Come on, in one whole month 4 similar cases within Klang Valley sahaja. The best thing is, only the 1st attempt sahaja yang membuahkan hasil. Lagi tiga tu semuanya gagal. (Some news feed reported all 4 failed, some said yang di Kepong tu berjaya larikan duiit, nevermind, even 25% still consider gagal dalam exam). Yang 7 June tu lagi menarik, perompak tu siap curi lorry dulu, then planning nak gunakan lorry tu to pull the ATM machine, but security guard datang sergah mereka then they flew away dan tinggalkan lorry disana. Hahahahha…. Badut sarkas.....

To all robber and theft around Malaysia, seriously deep in my heart I believe you guys can do much better than that… Remember, Malaysia Boleh…! dan teruskan usaha kearah perombak yang Cemerlang, Gemilang dan Terbilang.

Bodoh…! P berniaga nasi lemak, keropok lekor atau air kelapa campur gula tepi jalan lagi snang la dari pecah ATM machine.... Untung-untung sambil niaga tu boleh dapat awek yang comel-comel, perempuan sekarang suka businessman.....keskeskes

amek phD dulu laa kalo nak jadi successful robber.. hahahah


>i hav no interesting topic 'bout myself to share wit u all.. pasal pencuri yg bengap ni pon jadi laa yek.. =p<